torsdag den 12. januar 2012

Kaffe og kræft..

Kaffe og sundhedsrisiko

Kaffe og kræft i tyktarmen "Sekundære galdesyrer" er stoffer i mavesækken, som øger risikoen for tyktarms- og endetarmskræft. Nogle forskere mener, at kaffedrikning kan reducere denne risiko, fordi kaffen nedsætter mængden af disse syrer i tarmsystemet. En analyse af en række indledende forsøg tyder på, at kaffedrikkere har en betydeligt lavere risiko sammenlignet med personer, der ikke drikker kaffe, men denne sammenhæng er kun fundet i undersøgelser, der er baseret på temmelig svage undersøgelsesmetoder. Da der stadig mangler undersøgelser, hvor metoderne er mere tilbundsgående og udførlige, er det stadig alt for tidligt at sige noget sikkert om sammenhængen mellem kaffedrikning og kræft i tyktarm eller endetarm.

Kaffe og kræft i bugspytkirtlen For år tilbage påpegede en række forskere, at jo mere kaffe et lands indbyggere drikker, jo større risiko har befolkningen for at få kræft i bugspytkirtlen. En analyse af data fra undersøgelser, der blev offentliggjort mellem 1981 og 1993, fandt også rigtigt nok en sammenhæng mellem et højt kaffeforbrug og en øget risiko for kræft i bugspytkirtlen. Men overraskende nok fandt samme forskerhold frem til, at personer, som kun drak en eller to kopper kaffe pr. dag, i gennemsnit havde en lavere risiko i forhold til personer, som overhovedet ikke drikker kaffe. Sammenhængen mellem kaffedrikning og kræft i bugspytkirtlen er stadig ikke klarlagt, men flertallet af forskerne mener i dag, at risikoen for kræft i bugspytkirtlen ikke øges, hvis man holder sit forbrug på max. to kopper kaffe pr. dag.

Kaffe og brystkræft Man har i mange år talt om, at kaffedrikning kan øge smerterne i forbindelse med brystknuder, som ikke skyldes kræft - en tilstand, som kaldes fibrocystisk brystlidelse. Ved denne lidelse kan man mærke en knude i brystet, og nogle forskere mener, at lidelsen kan øge risikoen for brystkræft. Som følge af denne melding er en del kvinder bekymrede over, om kaffedrikning følgelig kan øge risikoen for brystkræft. Men de fleste undersøgelser viser, at kaffedrikkere ikke har højere risiko for at udvikle brystkræft end kvinder, der ikke drikker kaffe - så kvinder, der gerne vil forebygge brystkræft, behøver altså ikke nødvendigvis undgå kaffe.

Kaffe og kræft i urinblæren De fleste - men dog ikke alle - offentliggjorte rapporter har vist, at kaffedrikkere har større risiko for kræft i urinblæren, men én undersøgelse kunne dog kun påvise denne sammenhæng hos mænd. I en anden undersøgelse var det kun koffeinfri kaffe, der gav større risiko. En gennemgang af 35 forsøg viste en lille (7%) større risiko for blærekræft hos kaffedrikkere i sammenligning med personer, der aldrig drikker kaffe - en forskel, som dog statistisk set er insignifikant.

Kilde: www.helsenyt.com

Ingen kommentarer:

Send en kommentar